Координација српских удружења, у Београду традиционално обележила Међународни дан несталих

И ДАЉЕ БЕЗ ПРАВА НА ИСТИНУ
Окупљање чланова породица несталих и убијених током ратова на просторима некадашње Југославије поводом Међународног дана несталих, била је прилика за подсећање да се, према последњим подацима, у региону још увек 10.837 људи води као нестало
Српска координација је Међународни дан несталих у београду обележила одржавањем конференције за новинаре и програмом уприличеним за ту прилику.
Чланови породица несталих из читаве Србије, обележили су Међународни дан несталих програмом у Скупштини града Београда и полагањем ружа на спомен обележје у Ташмајданском парку. Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије, затражила је поводом Међународног дана несталих да надлежни реше судбине њихових ближњих и казне починиоце.
Подаци Међународног комитета Црвеног крста казују да се, две деценије након сукоба на простору бивше Југославије и даље 10.873 особе воде као нестале, а од тога 3.600 несталих је српске националности, речено је на скупу у Скупштини града Београда.
Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да жртве не треба делити по националности и да треба исказати солидарност, јер је то пут до помирења некада зараћених народа.
„Тражимо од надлежних да се разреше судбине несталих, како би породице могле да их сахране, да се казне починиоци и да се пружи помоћ породицама настрадалих“, рекао је Пјевач. Он је истакао да је у Хрватској до сада правоснажна пресуда донета само у једном случају, када је реч о акцији „Олуја“, а есхумација и идентификација жртава се одвија веома споро. Према његовим речима, на Косову и Метохији је ситуација још гора, јер процесуирања ратних злочина још нема, као ни ексхумација српских жртава. „Екслузивно право на жртве имају сви сем Срба. На тај начин жртве делимо на вредне, мање вредне и безвредне“, подсетио је на погубну вишегодишњу чињеницу, господин Драган Пјевач.
Председник Српске координације Драган Пјевач је оценио “да ни сама држава Србија нема ваљан однос према породицама настрадалих и несталих, јер их не укључује у израду важних законских решења и ретко када их се сети”
Након програма одржаног у великој сали Скупштине града Београда, породице несталих и настрадалих су положиле венце на Спомен обележје свим жртвама ратних сукоба од 1991. до 2000. године, који се налази у Ташмајданском парку.