Мандат још једног шефа Унмик-а је завршен, а питање несталих и процесуирање ратних злочина су теме којима се ни он није бавио

ГОДИНЕ КОЈЕ СУ УНМИК И ЕУЛЕКС „ПОЈЕЛИ“

Одлазећи шеф Унмик-а Фарид Зариф, дошао је у опроштајну посету званичницима Србије. У штурим саопштењима тим поводом издатим, наглашава се задовољство оним што су Унмик , па и сам господин Фарид Зариф до сада учинили за Србе и неалбанце на Косову и Метохији.

Чланови породица киднапованих, несталих и убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији од 1998.године до данас, окупљени око Удружења косметских страдалника међутим, и овога пута изражавају негодовање и незадовољство незаинтересованошћу шефова Унмик-а и њихове администрације од Бернара Кушнера, па све до Фарида Зарифа да се током шеснаест протеклих година истински, професионално, одговорно и непристрасно позабаве питањима несталих и процесуирањем ратних злочина над косметским Србима и неалбанцима!

Да подсетимо: Највећи број киднаповања, присилних отмица, силовања, злостављања и монструозних убистава више од 3500 углавном недужних цивила, као и уништавања њихових светиња, гробаља и имовине и прогонство готово 250.000 косметских Срба и неалбанаца, догодио се управо након доласка мисија Унмик-а и Кфор-а на Косово и Метохију. Од тада до данас, у своје узурпиране домове и на уништена имања, вратило се тек око два одсто протераних, и то искључиво у сеоске средине. Процесуиран је тек незнатно мали број злочина над Србима и неалбанцима, али су оптужени „због недостатка доказа“ ослобођени или симболично осуђени. На листи несталих, и даље се налазе имена преко 550 Срба и неалбанаца, чија судбина није разоткривена…

Можда је, када је Унмик у питању, највећи парадокс то да нису уважили ни једно од мишљења Саветодавне комисије коју су сами основали како би се утврдио степен кршења и повређивања људских права жртава и њихових породица. Наиме, Удружење је прикупило документацију и жалбе стотина чланова породица киднапованих и убијених Срба и неалбанаца и упутило их Унмик-овој Саветодавној комисији. На готово све те жалбе, Саветодавна комисија је дала мишљење и образложење која су све права прекршена, предложила мере за обештећење и, о свему томе писменим путем, обавестила сваког подносиоца жалбе. Саветодавна комисија је своја мишљења и препоруке, разуме се, проследила и актуелном шефу Унмик-а.

Унмик, међутим, ни у једном случају по жалбама о кршењу чак ни елементарних људских права, није прихватио мишљење своје Саветодавне комисије. Чак се нису удостојили ни да о својим одлукама званично обавесте подносиоце жалби, нити Удружење.

Толико о раду и деловању Унмик-а и шефова ове Мисије од јуна 1999.године до данас!

Стога, што се породица косметских страдалника тиче, у најкраћем:

СРЕЋАН ВАМ ПУТ ГОСПОДИНЕ ЗАРИФ. ВИ, КАО НИ ВАШИ ПРЕТХОДНИЦИ, НИСТЕ БАШ НИШТА УЧИНИЛИ ДА СЕ САЗНА ИСТИНА И ДОСЕГНЕ ПРАВДА И ЗА СРПСКЕ И НЕАЛБАНСКЕ ЖРТВЕ. НАМЕРНО ИЛИ НЕ, ЧИЊЕЊЕМ ИЛИ НЕЧИЊЕЊЕМ, ТЕК „ПОЈЕЛИ“ СТЕ НАМ И ДОДАТНО ЗАГОРЧАЛИ ПОСЛЕДЊИХ ШЕСНАЕСТ ГОДИНА!