Отворено писмо амбасадору САД у Србији Мајклу Кирбиу

Реагујући на део из интервјуа америчког амбасадора Мајкла Кирбиа, везано за убиство тројице америчких држављана – браће Битићи, који су били припадници такозване ослободилачке војске Косова, Удружење породица косметских страдалника је послало отворено писмо Амбасадору САД Мајклу Кирбиу, следеће садржине:

Ваша екселенцијо, поштовани Господине Кирби,

Чланови породица косметских страдалника, несталих и убијених Срба и неалбанаца током, за време и након оружаних сукоба на Косову и Метохији су са великом пажњом прочитали и подржали Вашу изјаву да бисте волели „да се случај убиства браће Битићи што пре реши. И то не због пасоша које су они имали, већ да би људи схватили да они који почине убиство не смеју остати некажњени. Тачно је да су убијена наша три држављанина, али је пуно других људи убијено у овом региону…Волео бих да се случај Битићи што пре реши, али да то људи не виде као нешто што изричито Америка захтева, већ као модел како треба тражити правду”,

Удружење породица косметских страдалника никада жртве, као ни починиоце злочина није делило према њиховој националној или верској припадности, већ се залажемо да све злочинце стигне праведна, заслужена казна.

Кажемо све, и управо се Вама обраћамо знајући колико велики утицај Ваша држава има на актуелну власт и институције на Косову, са молбом да се заложите да се сазна истина о несталима и процесуирају злочини почињени и над мањинским српским и неалбанским становништвом. Јер, управо се ових дана обележавају годишњице масовних злочина почињених у лето 1998. и 1999.године. Уверени смо да сте чули за отмице и убиства стотина цивила у Ораховцу и Гњилану, десетина у Мушутишту, Дојницама и другим селима у призренској и суворечкој општини, масакру жетелаца у Старом Грацком код Липљана, убиству деце у Гораждевцу код Пећи…

Сви они су били цивили – недужна деца, поштени сељани, домаћини, невини старци и жене који су се нашли на путу остварења идеје о етнички чистом Косову. Нико нема право да другоме одузме живот па, стога, и убице браће Битићи морају пред суд. Али Вас молимо да не заборавите да су они ипак били чланови терористичке организације.

Оно што ми, као породице страдалих очекујемо је, да се сетите и свих невино страдалих цивила, који су својим животима платили то што не припадају већинском народу и да се заложите за једнак третман жртава и злочинаца, које год нације и вере да су.