Чланови породица косметских страдалника

ВИДОВДАН ОБЕЛЕЖИЛИ У ГРАЧАНИЦИ И НА ГАЗИМЕСТАНУ

Најсветији и најтужнији празник српских православаца Видовдан, и ове је године литургијама, парастосима или поменима, обележен у свим православним храмовима у централној Србији и на Косову и Метохији. На 626-ту годишњицу легендарног Косовског боја, служен је парастос свим пострадалим Србима од Косовске битке, па све до данашњих дана.

Иако традиционално, годинама уназад, Српски Патријарх уз саслужење свештенства, Видовдански парастос служи у Манастиру Грачаница и пред Спомеником косовским јунацима, породице косметских страдалника разасуте широм централне Србије, нису имале прилику да присуствују тој централној манифестацији обележавања Видовдана. Схватајући и прихватајући њихову жељу и потребу да, макар тога дана, буду на простору где су њихови најрођенији зверски убијени или киднаповани и, бар на Видовдан који је симбол страдања Срба, свеће запале на светој српској земљи, Удружење породица косметских страдалника им је омогућило да на Видовдан буду у Манастиру Грачаница и на Газиместану.

Захваљујући разумевању и финансијској помоћи добрих и хуманих људи, који нашу бол и патњу разумеју, наше Удружење, које окупља чланове породица косметских Срба страдалих од 1998.године па све до данас, организовало је бесплатно путовање за преко осамдесет чланова породица страдалих, разасутих широм централне Србије. Поласци су били из Београда и Ниша, а свраћало се у сва она места где данас живе прогнани косметски Срби, који су ноћу, по киши, 27. јуна стрпљиво чекали да се прикључе својим сапатницима, на путу за тужно одредиште.

Као чланови Управног одбора Удружења косметских страдалника, данас осећамо велико задовољство што смо заједничку жељу свих нас испунили. На срећу, никаквих ексцеса, нити конфликата није били ни на административним прелазима Јариње и Мердаре, као ни у Грачаници и Газиместану.

Са овим у вези, осећамо потребу, али и обавезу и дужност да се захвалимо Канцеларији за Косово и Метохију у Београду и Министарству за заједнице и одрживи повратак у Приштини јер смо, између осталог, током читавог боравка на простору Косова и Метохије имали полицијску пратњу, као и полицијско обезбеђење од Јариња и Мердара, и натраг!

Боравком у Манастиру Грачаница и на Газиместану за Видовдан, не може се умањити ни делић велике патње свих нас који смо остали без својих најрођенијих, оних који су платили највећу цену етничких и оружаних сукоба на Косову и Метохији али, као Удружење које окупља те породице, задовољни смо им омогућилити да се на Видовдан, поклоне сенима својих најмилијих који су заувек на Косову и Метохији остали.

СВЕШТЕНСТВУ УВЕК УЗ СВОЈ СРПСКИ НАРОД

Поводом 626. годишњице боја на Косову и као помен на страдање Срба у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године, и Лазарево опредељење за царство небеско, Срби из свих српских земаља окупили су се на Космету, у Грачаници и на Газиместану заједно са својим владикама и патријархом да положе венце на Споменик косовским јунацима, да се помоле, обоже и ојачају у духу.

У дворишту Манастира Грачаница, сабрало се преко хиљаду људи. Литургију су служили Његова Светост Патријарх српски Иринеј уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, Преосвећених Архијереја будимљанско-никшићког Јоаникија, рашко-призренског Теодосија, славонског Јована, умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија и свштенства и свештеномонаштва из неколико Епархија Српске православне Цркве.

Његова Светост Патријарх Српски Иринеј је поручио «да су данас сви Срби духовно на Косову. „Данас су очи, мисао, осећања свих Срба, не само у нашем отачанству, већ и Срба широм света, на свим континетима, са нама духовно овде. Нема веће жртве од жртве свога живота и тела, а том жртвом жртвовао се Кнез Лазар и безброј косовских јунака, који су га пратили на Косово поље и пролили крв и њоме залили ову свету земљу, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је у наставку своје беседе рекао да Срби брину о „свом светом Косову“ и да чине све што од њих зависи да Косово јесте, као што је било и да буде српско Косово. „Шта је Србије без Косова и Метохије, то је мртвац без душе и срца. Само са Косовом и Метохијом јесте света Србија“, оценио је патријарх.

Беседу на Газиместану одржао је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је позвао верни народ да сви крену путем жртвовања за добро, напредак, мир и љубав ближњима јер, како је истакао, нема веће љубави од те. Митрополит Амфилохије је у беседи поводом обележавања 626. годишњице боја на Косову и страдања Срба и кнеза Лазара у бици против турске војске на Косову пољу, поручио да су се цар Лазар и његови витезови жртвовали за своје ближње, за правду и образ, као и за истину „и вечно Царство Божје“. „Нека је благодарност господу да ово место буде убудући путоказ, симбол поенима не само нашим, већ и нашој браћи Албанцима. Да ходимо сви тим путем, светим путем, путем жртвовања за добро и напредак за љубав ближњима својим, јер нема веће љубави од те“, рекао је Амфилохије Радовић.