Протестно писмо удружења породица косметских страдалника амбасадору САД у Србији Мајклу Кирбију, поводом честитке председника САД Барака Обаме „за седмогодишњицу независности Косова“

Ваша екселенцијо

Део садржаја честитке председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме, упућене „грађанима Косова поводом седмогодишњице проглашења независности“, повод је што Вам се обраћају породице несталих и убијених Срба и припадника других мањинских заједница, окупљене око Удружења породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Најближи сродници косметских страдалника, нису изненађени што Сједињене Америчке Државе, које су здушно помагале формирање самопроглашене државе настале на етничком чишћењу, честитају годишњицу таквој држави, јер су међу првима и признале њену самосталност и државност. Навикли смо већ на двоструке стандарде, али се ни данас не можемо помирити са чињеницом да су, на пример, све жртве осим албанских, жртве другог реда!
Огорчени смо, нарочито садржајем дела ове честитке који ћемо цитирати, и слободни смо да приметимо, како председник Обама има потпуно погрешну представу о косовском друштву, данас.
У прилог нашој тврдњи иде реченица: „Сваке године сам изнова импресиониран напретком Косова као суверене и мултиетничке демократије“.

Поштовани Господине амбасадоре,
Молимо Вас да слику о „демократском и мултиетничком Косову“, коначно спознате и допуните, уз помоћ само неколико „детаља“ које наводимо:

-Од јуна 1999.године до данас, са Косова и Метохије је протерано више од 250.000 Срба и припадника осталих мањинских заједница. Шеснаест година након њиховог прогона, вратило их се мање од два одсто. И то мало повратника, вратило се искључиво у села. Повратак у градове, у којима је до 1999.године живео највећи број Срба, и даље је „забрањена тема“!
-Пре, за време и након оружаних сукоба, присилно је нестало или убијено преко 3.500 Срба и неалбанаца. На листи несталих, налазе се имена 527 особа чија је судбина и даље непозната.
За почињене злочине, нико од инспиратора, налогодаваца и директних извршилаца, није праведно кажњен!
-Стотине православних цркава и гробаља је порушено и уништено. Смишљено и организовано се затире сваки траг који би сведочио о томе да су тамо, вековима уназад, живели Срби!
Хиљаде села и заселака у којима су живели Срби, више не постоје. А она, некада мултиетничка, сада су етнички чиста. Српске куће које нису порушене или запаљене и српска имања, узурпирале су и бесправно заузеле њихове некадашње комшије – Албанци…

Можда ће председник САД Барак Обама и америчка администрација, након овог нашег обраћања Вама и изношења чињеница које су неспорне, а за које се надамо да ће и до њих стићи, бити мање импресионирани косовском демократијом и мултиетичношћу.
Можда ће и њихова честитка за осму годишњицу косовске независности бити базирана на стварности која је суморна за све друге, осим за косовске Албанце.