Нестале и њихове породице, држава и даље маргинализује

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Министру Александру Вулину

У име породица страдалих цивила на Косову и Метохији и њихових породица, Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000.године, недавно упутило протестно писмо министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину и домаћој јавности, поводом стављања у процедуру Нацрта закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. У обраћању министру Вулину се, између осталог каже:

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000.године, има два основна правца деловања и активности. Један је сазнавање истине о несталима и досезање правде и за српске жртве, а други је вишегодишње инсистирање да се законом изједначи статус цивилних жртава са војним и полицијским и регулише статус њихових породица. Поодавно већ су у свим државама у региону где је током деведесетих било ратних и оружаних сукоба, па чак и на Косову и Метохији, права цивилних жртава и њихових породица законима уређена, тако да ова категорија њиховог становништва није маргинализована и њихова се људска права у значајној мери поштују.

Са жаљењем и негодовањем морамо констатовати да смо, тек по окончању јавне расправе о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и њихових породица, из медија сазнали да ће се овакав предлог закона ускоро наћи пред народним посланицима. У израду овог Нацрта закона нису били укључени представници удружења цивилних жртава, па сматрамо да је и то разлог што овај Нацрт уопште не препознаје једну веома рањиву категорију нашег становништва – цивилне жртве, нестала лица и њихове породице. Остављени изван закона, они и даље, у сопственој држави, неће моћи да остварују најелементарнија људска права која су им, узгред, бројним резолуцијама и конвенцијама загарантована.

Управни одбор Удружења сматра да су радна група или стручни тим, који је радио на изради текста овог Нацрта закона, начинили недопустиви пропуст не уваживши чињеницу да у Републици Србији живи велики број породица цивила страдалих пре, за време и након оружаних и ратних сукоба у региону, чији статус и права нису законима регулисани.

Наше разочарење и незадовољство је велико због чињенице да смо, и у разговорима са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, у којима сте и Ви учествовали, добијали чврста уверавања и обећања да ће, врло брзо, статус цивилних жртава и њихових породица бити законом регулисан. Нацрт поменутог закона то не предвиђа и наш је захтев да се он повуче из даље процедуре, како би се заштитила права несталих и убијених цивила и њихових породица.

Иначе, донедавно је при Министарству на чијем сте Ви сада челу, деловала Радна група за израду документа о регулисању правног, административног и социјалног статуса породица несталих. Чланови ове Радне групе били су, и у њеном су раду активно учествовали и представници удружења страдалих цивила, професор Правног факултета Душан Челић и адвокат Драган Пјевач. На основу извештаја и закључака, које нам је Радна група редовно достављала, стекли смо утисак да ће они Министарству предложити начин на који би законом или владином уредбом, ваљало регулисати статус цивилних жртава и њихових породица. Никакав документ, на жалост, до данас није донет.

Уместо тога, однекле се „сакривен“ од удружења породица и цивилних страдалника, појавио овај Нацрт закона на шта, са пуним правом, оштро реагујемо и тражимо његову дораду.