У организацији Српске Координације, у Београду обележен Међународни Дан несталих

ПОРОДИЦЕ НЕСТАЛИХ ЧЕКАЈУ ИСТИНУ И ТРАЖЕ ПРАВДУ

Сваког 30. августа, чланови породица страдалих током деведесетих година прошлога века у ратним и оружаним сукобима на просторима некадашње Југославије, окупљају се да одају почаст невино страдалима и, посебно, од влада свих држава у региону, затраже већу посвећеност разоткривању судбина несталих.

Тога дана је и Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, у Београду одржала пригодан програм подсећања на српске жртве. Захваљујући покровитељству Међународног комитета Црвеног крста, у Београд су стигли најближи сродници из централне Србије, Републике Српске и Хрватске.

Са конференције за новинаре овим поводом одржане, међународној и домаћој јавности послата је порука о недопустивој незаинтересованости влада држава у региону у којима се ратовало, да се одговорно и искрено позабаве питањима тада несталих лица, чија се судбина ни данас не зна. Они су и најодговорнији што се број ексхумација и идентификација из године у годину драстично смањује.

Охрабрујуће вести је породицама несталих Срба, саопштио саветник Председника Републике Србије Иван Мркић, који је присуствовао обележавању Дана несталих.

-„Декларација о несталима, коју су у Мостару потписали председници Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, допринеће откривању судбина свих несталих, јер је политичка воља сада више артикулиусана“, нагласио је Иван Мркић. Мркић је истакао и да је „циљ тог документа, подстицање процеса проналажења несталих особа и дефинисање одговорности и улоге држава у решавању тог питања. И данашњим обележавањем Међународног Дана несталих, потврђујемо ту одлучност и учинићемо све да породице сазнају судбину својих несталих чланова“, рекао је Иван Мркић.

Након што је у сали Скупштине града Београда одржан пригодан програм, на Споменику пострадалим Србима, који се налази у Ташмајданском парку, положени су венци и цвеће.

Чланови свих удружења породица несталих, киднапованих, убијених, погинулих, заробљених – свих страдалих Срба на просторима бивше Југославије, по ко зна који пут су и у Београду, приликом обележавања Међународног Дана несталих, поновили: -„Захтевамо сазнавање истине и разоткривање судбина свих чланова наших породица, за којима годинама безуспешно трагамо. Иако је од хиљада киднаповања и убистава углавном невиних цивила прошло двадесет као у Хрватској, или петнаест година на Косову и Метохији,  процесуиран је занемарљиво мали број злочина над Србима. И, што је додатно поражавајуће, нико од инспиратора, налогодаваца, нити директних извршилаца тих злочина, ни у Трибуналу у Хагу, ни пред домаћим судовима, није праведно кажњен“.

Породице страдалих су подржале Декларација о несталим лицима, коју су председници четири државе региона потписали у Мостару, али су најавиле и да ће удружења пратити реализацију тог документа. Јер, са простора целе некадашње  Југославије, непозната је судбину више од четири хиљаде несталих лица српске националности, од укупно 11.175 несталих у региону, што је више него трећина укупног броја несталих лица.