Европска Унија именовала новог тужиоца за ратне злочине ОВК на Косову и Метохији

ХОЋЕ ЛИ И ВИСОКИ КОСОВСКИ ЗВАНИЧНИЦИ БИТИ ПРОЦЕСУИРАНИ?

Клинт Вилијамсон више није специјални тужилац за истрагу злочина које је такозвана ослободилачка војска Косова, извршила над српским и неалбанским живљем на Космету. Недавно је амерички адвокат Дејвид Швендиман, именован за новог главног тужиоца Трибунала за ратне злочине почињене на Косову и Метохији, који ће процесуирати припаднике Ослободилачке војске Косова по командној или личној одговорности.

Швендиман је претходно радио на случају корупције у Авганистану, а на месту главног тужиоца суда за ратне злочине почињене на Косову и Метохији, наслеђује Клинта Вилијамсона који се са својим тимом, овим бавио у протекле три године. Из Европске уније, која је и именовала обојицу поменутих специјалних тужилаца, не саопштавају шта је разлог замене Клинта Вилијамсона Дејвидом Швендиманом, као ни чиме су се руководили када су се определили да, у оба случаја, за тужиоце трибунала Европске Уније, именују баш американце.
Оно што за сада знамо је да господин Швендиман има искуства са ситуацијом на Балкану, обзиром да је радио као тужилац у Босни и Херцеговини, у периоду од 2006. до 2009. године, где је водио посебно одељење које је истраживало ратне злочине почињене над босанским Србима. Био је ангажован и у Вијетнаму, Бангладешу и на Тајланду.
Иначе, седиште Специјалног суда за ратне злочине које су припадници ОВК починили на Косову, налазиће се у Холандији. У званичним саопштењима Европске Уније и Еулекс-а се истичу очекивања да “кључне фигуре ОВК буду оптужене за злочине почињене у периоду 1998-1999. године”. Њихови незванични извори наводе да ће, некада високопозиционирани припадници ОВК, а данас носиоци највишух државних и политичких функција у самопрокламованој држави, бити оптужени за протеривање становништва, убиства, отмице, нелегална хапшења и сексуалне злочине (силовања) над Србима, Ромима и неистомишљеницима албанске националности.
Чланови породица више од 3.500 невино страдалих Срба и неалбанаца, од којих је готово хиљаду киднаповано и присилно одведено из њихових домова, са посла, са њива и улица, са великом пажњом и нескривеном надом очекују почетак рада тог Специјалног суда, на чије су формирање предуго чекали. Јер, за претходних шеснаест година, очигледно није било ни политичке воље, ни људске жеље и обавезе да се сазна истина о несталим Србима, да се открију околности под којима је страдало хиљаде српских цивила, да се истражи нелегална трговина људским органима…Да инспираторе, налогодавце и директне извршиоце појединачних и масовних злочина, стигне заслужена казна.
До данас, за почињене злочине над косметским Србима и неалбанцима, чак ни у оно мало процесуираних случајева, ни пред српским, ни пред косовским судовима, нико није примерено и праведно кажњен за почињена злодела. Нови Трибунал за ратне злочине ОВК, требало је да почне са радом у јануару 2015. године, али се одлагање правда политичком нестабилношћу на Косову, након избора у јуну, што је узроковало вишемесечно кашњење у формирању Владе Косова. Влада Косова је недавно формирана и у њој партиципирају представници српске заједнице са изборне листе “Српска”. То породицама српских страдалника даје наду да се, можда, ближи дан када ће коначно сазнати судбину својих најрођенијих које су албански терористи киднаповали током 1998, 1999. и 2000.године, као и да ће сви они који су злочине починили, без обзира на њихову нацију и веру, пред независним и непристрасним судијама, за злочине одговарати.17