Занемаривање доказа, успорава правду

Реагујући на очигледно основане сумње о корупцији у врху цивилне мисије Еулех-а на Косову и Метохији Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, издало је саопштење следеће садржине:

Чланови породица страдалих Срба и неалбанаца на Косову и Метохији од 1998. године до данас, са пажњом ишчекују резултате истраге о корупцији у врху међународне мисије Еулекс на Космету, о чему се ових дана први пут јавно говори.

Удружење породица страдалих на Космету, годинама већ указује на чињеницу да Еулекс, као ни Унмик и Кфор, нису готово ништа учинили на убрзању процеса сазнавања истине о несталима и процесуирање ратних злочина почињеним над косметским Србима. Из године у годину се смањује број идентификованих, тако да је листа несталих у прошлој години смањена за девет, а у овој за само три имена киднапованих Срба и неалбанаца. И поред дозначених локација потенцијалних масовних и појединачних гробница, са ексхумацијама се стало „уследнедостатка нових информација. А на списку несталих, још је више од 520 лица, чија је судбина и после чеснаест година од присилних отмица, и даље непозната.

Још су поражавајући подаци када се о процесуирању злочинаца ради. Нико од налогодаваца и извршилаца злочина, нити по командној одговорности, нити као егзекутор, није праведно кажњен. А на Косову и Метохији, нарочито у години када су међународне мисије преузеле одговорност за безбедност свих тамошњих житеља, киднаповано је или убијено више од 3500 Срба и неалбанаца, углавном недужних цивила.

Можда ће, након што званичници Европске комисије провере наводе о корупцији у Еулекс-у, и породице страдалих на Косову и Метохији, коначно добити одговоре на питања због чега су дуже од деценију ипо, недостижне истина и правда за српске жртве?