Јавно реаговање Удружења на званичну изјаву Клинта Вилијамсона, поводом завршетка извештаја о трговини људским органима на Косову и Метохији

ПОРОДИЦЕ СТРАДАЛИХ СРАЗЛОГОМ БИЛЕ ЗАБРИНУТЕ И НЕПОВЕРЉИВЕ

Клинт Вилијамсон, главни тужилац за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године, после три године истраге, завршио је извештај о трговини људским органима. Вилијамсон је, недавно, дао И прву званицну изјаву везану за поменути извештај.

Слутње цланова породица страдалих Срба и неалбанаца на Косову и Метохији да це и , дуго најављивани и са пажњом ишцекивани извештај Клинта Вилијамсона о трговини органима косметских Срба, лицити на све претходне извештаје који су говорили о страдињима српских цивила, нажалост су се обистиниле.

По свему судеци, ни овога пута истина неце бити обнародована, као што неце бити остварена ни правда за српске страдалнике. Јер, у изјави поводом извештаја о трговини људским органима на Косову и Метохији и у северној Албанији, Клинт Вилијамсон измеду осталог истице “да це на истрази трговине органима и даље бити фокус истраге његовог тима и да није искљуцено да це касније бити подигнуте оптужнице. Али, да то сада није могуце. Није надено довољно доказа, али то не знаци да их неце бити”, рекао је он. Вилијамсон је изјавио да је утврдено „десетак“ слуцајева трговине органима. „Кад кажем шацица, мислим на мање од 10. Разговарао сам са Диком Мартијем и информације које имамо у складу су са оним што је он прикупио“, рекао је Вилијамсон.
Вилијамсон каже да це ипак бити подигнуте оптужнице против неких лидера ОВК због прогона Срба, али тек када буде формиран Специјални суд за ратне злоцине на Косову.
„Специјални тим дошао је до неспорних доказа против појединих бивших лидера ОВК“, рекао је Вилијамсон. Појединци које смо истраживали су били на самом врху ОВК, рекао је он на питање да ли су неки од осумњицених сада политицари и додао да неце изнети више детаља.

Претходно боравеци у Београду, Клинт Вилијамсон се срео са преседником Владе Србије Александром Вуцицем и главним Тужиоцем српског Тужилаштва за ратне злоцине Владимиром Вукцевицем.

-„Ми смо од поцетка оцекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи нацин потврдио и на тај нацин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права“, нагласио је Вуциц током састанка са америцким тужиоцем.
Вилијамсон је захвалио српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка.

Главни тужилац српског Тужилаштва за ратне злоцине Владимир Вукцевиц је, уоци састанка с Вијамсоном, изјавио да је истрага о трговини органима на КиМ – слуцају „жута куца“ – дошла до краја и да сада треба да се одлуци да ли це оптужница бити подигнута или це се одустати од ње.
Вукцевиц није желео да наведе име ни једног од осумњицених, рекавши да то треба да уради Вилијамсон, и није желео да коментарише наводе приштинских медија да у извештају Специјалног тима нема доказа о трговини органима. Он је рекао да докази којима располаже Србија потврдују да су поцињени ратни злоцини, али не и трговина органима, и да нису довели до извршилаца, и додао да српско Тужилаштво за ратне злоцине није имало приступ локацијама у Албанији за које је постајала сумња да су на њима сахрањене жртве.

Према подацима српског Тужилаштва, на КиМ је нестало више од 300 особа неалбанске националности, а током истраге саслушано је више од 400 сведока, рекао је он. Вукцевиц је подсетио да је слуцај „жута куца“ отворен после објављивања књиге некадашње главне хашке тужитељке Карле Дел Понте „Лов“, у којој је она писала о трговини људским органима на КиМ.
Српско Тужилаштво је тада запоцело истрагу, а извештај је предало специјалном известиоцу Савета Европе за трговину људским органима Дику Мартију, на цији се извештај надовезала истрага Вилијамсона.

ШТА ЈОШ ДА ОЦЕКУЈУ ПОРОДИЦЕ СТРАДАЛИХ СРБА И ИМАЈУ ЛИ КОМЕ ЈОШ ДА СЕ ОБРАТЕ, КАКО БИ БИЛА ЗАДОВОЉЕНА ПРАВДА ЗА СРПСКЕ СТРАДАЛНИКЕ ?