Саопштење за медије

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000.године и најближи сродници невино страдалих Срба и неалбанаца пре, за време и након оружаних сукоба на Космету, а нарочито они који још увек трагају за својим најмилијима, са посебном су пажњом и пробуђеном надом дочекали саопштење Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Наиме, 6. окобра 2014.године, Тужилаштво за ратне злочине у Београду је саопштило да, у сарадњи са Еулекс-овим Тужилаштвом, проверавају информације о постојању масовне гробнице у селу Пискоте код Ђаковице. У тој се гробници, по свему судећи, налазе земни остаци киднапованих српских цивила током 1998. и 1999.године.

Како је српско тужилаштво навело у свом саопштењу, они „располажу информацијама да би евентуални посмртни остаци на овој локацији, могли да припадају жртвама злочина припадника ОВК у логору „Ликовац“.

Обзиром да је, како сазнајемо, овим поводом Тужилаштво Еулекс-а донело наредбу да се на поменутој локацији изврши ексхумација, аутопсија и идентификација евентуалних посмртних остатака из дозначене потенцијалне масовне гробнице, породице косметских страдалника са стрепњом чекају нове вести. Јер, од првих организованих киднаповања Срба и неалбанаца на Космету, већ је прошло шеснаест година. И, без обзира на то што нико из породица 530 киднапованих чија се судбина ни данас не зна, не жели да прихвати највероватнију чињеницу да њихови најрођенији више нису међу живима, свесни су и да су, колико год истина болна била, неизвесност и безнађе тежи и неподношљивији.

Породице српских жртава, баш као и породице свих жртава у региону, морају имати једнако  право на истину. Обзиром да је у прошлој години идентификовано свега девет, а у овој години ни једно лице са дугачког списка Срба киднапованих на Косову и Метохији, остаје нам  нада да ће истраживање локације у ђаковичком селу Пискоте, дати и конкретне резултате.

Од Тужилаштва за ратне злочине Србије и Еулекс-овог тужилаштва, породице косметских страдалника, у јесен 2014.године, то справом очекују!

Председница Удружења Наташа Шћепановић