Чланови Удружења породица страдалих на Космету, обележили верски и државни празник Видовдан

У Цркви Светог Марка у Београду, традиционално већ, породице страдалих косметских Срба присуствовале су парастосу свим пострадалим српским ратницима и невиним цивилима од битке на Косову пољу 1389. до данашњих дана.

28. јун, верски и државни празник Видовдан, обележава се као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године. У свим православним храмовима у централној Србији и на Косову и Метохији, овим су поводом одржавани видовдански парастоси.

У организацији удружења породица Срба страдалих на Косову и Метохији од 1998.године до данашњих дана парастос је, као и годинама уназад, служен у Цркви Светог Марка у Београду. Парстосу је присуствовао велики број чланова породица косметских страдалника и оних који немају своје жртве, али су 1999.године протерани са својих вековних огњишта на Косову и Метохији.

И српски званичници су испоштовали своју, додуше неславну традицију!

Нико од представника актуелне републичке, нити градске власти, а ни народни посланици, ни овога пута нису били уз породице страдалих. Нису сматрали потребним да се, макар само једном годишње поклоне жртвама које су своје животе уградили у темеље Државе Србије!

Након одржаног парастоса, чланови удружења породица страдалих на Косову и Метохији – више од 3.500 киднапованих, несталих и убијених косметских Срба, положили су венце на Споменику Србима страдалим на просторима бивше Југославије током ратних сукоба деведесетих година, који се налази у Ташмајданском парку.