Састанак највиших представника Еулекс-а који се питањима несталих и процесуирањем ратних злочина баве, са члановима породица страдалих на Косову и Метохији

Разумљив су и оправдан страх и зебња породица невино страдалих, да никада неће сазнати судбину својих најрођенијих, када се помену бројке. А оне су поражавајуће. У прошлој је години идентификовано само осморо несталих Срба и неалбанаца, а у овој години ни једно нестало лице! На списку несталих Срба и неалбанаца, према евиденцији Међународног комитета Црвеног крста и Комисије за нестала лица Владе Србије, налазе се имена још 521 лица, чија се судбина и даље не зна.
Ово је био повод да Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000.године, од Шефа Еулекс-а Берта Борхарта, затражи хитан састанак са највишим представницима Еулекс-а који се питањима несталих и процесуирањем ратних злочина на Космету данас баве.
Састанак, који је трајао дуже од шест часова, недавно је одржан је у просторијама Удружења у Београду а на, углавном конкретна питања и замерке најближих сродника несталих и убијених косметских Срба, стрпљиво су и конкретно, добро припремљени за овакав састанак, одговарали: Матс МАТТССОН, Шеф Извршног Сектора мисије ЕУЛЕX,. Јарослава НОВОТНА, Заменица Шефа Извршног Сектора и Шефица ЕУЛЕX-ових Тужилаца, Аксел ЈАНИКЕ, Шеф Регионалне канцеларије за везу мисије ЕУЛЕX у Београду, Алан РОБИНСОН, Шеф ЕУЛЕX-овог Одељења за форензичку медицину, Едвард ГОЛД, в.д. Шефа Одељења за истраге ратних злочина, Џонатан РАТЕЛ, ЕУЛЕX-ов Тужилац при Специјалном Тужилаштву Косова и Заменик Шефа Тужилаштва и Мартин ХАЧЕТ, ЕУЛЕX-ов Тужилац при Специјалном Тужиластву Косова, задужен за ратне злочине.
Испред Комисије за нестала лица Владе Србије, као значајна подршка присутним члановима породица страдалих, у вишесатној размени мишљења и аргумената, све време је активно учествовала Весна Бошковић.
О својим трагичним случајевима су, по ко зна који пут за последњих петнаест година аргументовано, износећи конкретне чињенице и сазнања до којих су, трагајући за истином о страдањима њихових најрођенијих сами дошли, говорили и на конкретна питања тражили јасне одговоре председница Удружења Наташа Шћепановић, Милена Парлић, Маринко Ђурић, Ангелина Реџић, Гордана Ђикановић, Славе Митић, Радмила Спасић, Будимир Маслар, Милијана Минић и Јоргованка Павловић.
Чланови породица несталих и убијених Срба и неалбанаца на Косову и Метохији, окупљене око Удружења породица страдалих на КиМ од 1998. до 2000.године, разговарајући са високим представницима Еулекс-а, изразили су незадовољство спорошћу процеса разоткривања истине о несталима и недопустиво малим бројем процесуираних злочина над неалбанским живљем.
Ипак, њихово је неподељено мишљење, да већ успостављену добру комуникацију и сарадњу са представницима Еулекс-а задужених за ову проблематику, не да само треба наставити, већ и интензивирати. Не губивши наду да упорност и овакви састанци морају довести и до конкретних резултата, у протекле три године, на инсистирање Удружења, одржано је неколико сличних састанака у Приштини и Београду.