Одржавањем трибине, Удружење обележило шеснаестогодишњицу киднаповања белаћевачких радника

Традиционално већ, и ове је године на годишњицу првог, организованог масовног киднаповања косметских Срба, када су 22. јуна 1998.године из фабричког круга угљенокопа „Белаћевац“ албански терористи присилно одвели осморицу белаћевачких радника, Удружење породица страдалих на Косову и Метохији, обележило дан сећања на њихова невина страдања. О њима се и даље ништа не зна и њихова се имена још увек налазе на листи од 521 имена киднапованих косметских Срба, који се и даље воде као нестали.

Трибина је била прилика и полушај да се сачува сећање и од заборава отргну не само киднаповани белаћевачки радници и свих двадесетседморо киднапованих и педесеторо убијених радника свих електропривредних предузећа на Косову и Метохији, као и више од трихиљадепетстотина убијених и присилно отетих косметских Срба, од 1998.године до данас.

У раду трибине су, поред чланова породица белаћевачких радника, учествовали њихови другари и колеге, као и пословодства и председници синдиката свих косметских електропривредних јавних предузећа.

Позиву да се са овога скупа још једном, по ко зна који пут пошаље порука домаћим и међународним званичницима, институцијама и организацијама које се питањима несталих, процесуирањем ратних злочина и, уопште, кршењима најелементарнијих људских права баве, да је недопустиво занемаривање страдања хиљада косметских Срба и неалбанаца, одазвао се велики број позваних.

Уз најближе чланове породица страдалих на Космету, трибини су присуствовали и шеф Регионалне Канцеларије Еулекс-а у Београд Аксел Јанике, заменик Заштитника грађана Милош Јанковић и представници владиног и невладиног сектора.

Тог 22. јуна 1998.године, киднаповани су: Драган (Милета) Вукмировић из Милошева, рођен 4.јануара 1958. године; Зоран (Мирослава) Аџанчић из Милошева, рођен 12. октобра 1968. године; Филип (Трифка) Гојковић из Косова Поља, рођен 14. јануара.1952. у Ајвалији; Душан (Спире) Аџанчић из Раскова, рођен 3.јуна.1942.године; Мирослав (Светислава) Трифуновић из Вучитрна, рођен 5.јуна 1955.године; Мирко (Милана) Буха из Приштине, рођен 18.јануара 1948. године; Пера (Велибора) Аџанчић из Раскова, рођен 13.октобра 1970. године и Србољуб (Љубише) Савић из Гојбуље, рођен 19. јуна 1971. године.

На трибини посвећеној њиховом невином страдању, поред председнице Удружења Наташе Шћепановић, говорили су и представница Комисије за нестала лица Владе Србије, Весна Бошковић, председник Синдиката ЈП ПК Косово – Обилић, Томислав Милићевић и брат једног од тада киднапованих – Мирослава Трифуновића из Вучитрна, Милорад Трифуновић из Косовске Митровице.

Значајан допринос раду трибине су, својим дискусијама и конкретним предлозима како би се процес сазнавања истине о несталима убрзао, дали заменик Заштитника грађана Милош Јанковић и чланови породица косметских страдалника Милица Вукмировић, Момир Пантић, Верица Томановић и Маринко Ђурић.